Majonez z oliwy z oliwek
Majonez z oliwy z oliwek to idealna alternatywa dla tradycyjnego majonezu, ze względu na jego zdrowsze składniki i świetny smak. Wystarczy zmiksować oliwę z oliwek, żółtka jajek, musztardę, sok z cytryny i przyprawy, a następnie stopniowo dodać oliwę z oliwek, aby uzyskać kremową i aromatyczną konsystencję. Ten domowy majonez sprawdzi się doskonale jako sos do sałatek, kanapek czy potraw grillowanych.
Składniki
Przygotowanie
- Umieść jedno jajko ekologiczne w słoiku.
- Dodaj jedną szklankę oliwy z oliwek lub oleju z awokado.
- Następnie dodaj łyżkę dobrej jakości musztardy i 3 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu.
- Dodaj opcjonalnie przyprawy do smaku, takie jak sól, pieprz, zioła.
- Włóż ręczny blender na dno słoika z składnikami.
- Włącz blender na najwyższych obrotach, nie poruszając nim na początku.
- Gdy majonez zacznie się tworzyć, delikatnie poruszaj blenderem, aby objąć cały olej.
- Kontynuuj mieszanie aż do uzyskania konsystencji majonezu.
- Gotowy majonez przechowuj w lodówce i spożywaj w ciągu kilku dni.
- Wykorzystaj majonez do sałatek, jajek czy jako dressing.
- Używaj świeżych jajek najwyższej jakości ze względu na surowe jajko w przepisie.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Majonez z oliwy z oliwek, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również