Łosoś zapiekany na święta Bożego Narodzenia
Łosoś zapiekany na święta Bożego Narodzenia to eleganckie i aromatyczne danie, które doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Delikatne filety łososia przygotowane są w aromatycznej marynacie, a następnie zapiekane z dodatkiem ziół, cytryny i koperku. Efekt końcowy to soczyste i pyszne danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających gości.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj wszystkie składniki: cebulę, marchewkę, pietruszkę, filet z Mintaja (lub innej białej ryby), mąkę, sok z cytryny, oliwę, passatę pomidorową, przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, listki laurowe, ziele angielskie), natkę pietruszki.
- Pokrój cebulę w piórka, a marchewkę oraz pietruszkę startą na tarce.
- Następnie pokrój filet z ryby w mniejsze kawałki, przypraw solą, pieprzem i obtocz w mące.
- Skrop rybę sokiem z cytryny.
- Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż rybę do zarumienienia.
- Na drugiej patelni podsmaż cebulę, a następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, passatę pomidorową i przyprawy.
- Dusź warzywa wraz z rybą przez 25-30 minut, aż będą miękkie.
- Przełóż połowę farszu do naczynia, ułóż usmażoną rybę, a następnie resztę farszu
- Sos śmietanowo-cytrynowy:
- Przygotuj filet z dorsza, skrop sokiem z cytryny i przypraw solą, pieprzem.
- Pokrój cebulę i czosnek, wyciśnij sok z cytryny.
- Rozgrzej masło na patelni, podsmaż cebulę i czosnek, dodaj śmietanę, sok z cytryny, dopraw solą, pieprzem i dusz kilka minut.
- Układaj dorsza w naczyniu żaroodpornym, zalej sosem i piecz przez około 20 minut w temp
- Sos pistacjowo-miodowy:
- Posiekaj pistacje, a następnie krojony filet z łososia przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- W miseczce wymieszaj mascarpone, miód, połowę pistacji, sól, pieprz.
- Układaj łososia w naczyniu, posmaruj sosem, posyp pistacjami i piecz przez 15 minut w temp
- Sos porowo-śmietankowo-koperkowy:
- Pokrój pora, koperek, a filet z dorsza przypraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
- Rozgrzej masło na patelni, usmaż dorsza, a następnie podsmaż pora i dodaj śmietankę, koperek, sok z cytryny
- Układaj rybę w naczyniu, zalej sosem, posyp koperkiem i dopraw sokiem z cytryny.
- Podaj każde danie na osobnej, ozdobionej, stylowej porcji, tak aby zachwycić gości i stworzyć wyjątkowy klimat na wigilijnym stole.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Łosoś zapiekany na święta Bożego Narodzenia, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również