Kurczak z rożna po węgiersku

Kurczak z rożna po węgiersku to pyszne danie, w którym soczyste kawałki mięsa są marynowane w pikantnych przyprawach, takich jak papryka, czosnek i cebula. Następnie mięso jest grillowane na rożnie, co nadaje mu intensywny smak i chrupiącą skórkę. Serwowany z aromatycznym sosem pomidorowym i świeżymi ziołami, ten tradycyjny węgierski przepis z pewnością zachwyci każdego domownika.

Składniki

Przygotowanie

  1. W miseczce wymieszać majeranek, paprykę, biały pieprz, sól i oliwę.
  2. Natrzeć kurczaka przygotowaną marynatą, dokładnie wmasowując ją w mięso
  3. Przygotować ruszt do rożna.
  4. Nadziać kurczaka na ruszt.
  5. Pieczenie:
  6. Wstawić kurczaka na rożen do rozgrzanego grilla.
  7. Piec kurczaka w temperaturze 180 stopni przez pierwsze 30 minut.
  8. Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę grilla do 100 stopni.
  9. Całkowity czas pieczenia zależy od wagi kurczaka dla kurczaka o wadze 1400g piec około 1,5 godziny lub do momentu gdy mięso osiągnie odpowiednią temperaturę wewnętrzną.
  10. Regularnie sprawdzać kurczaka podczas pieczenia, smarując go ewentualnie pozostałą marynatą.
Kurczak z rożna po węgiersku

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kurczak z rożna po węgiersku, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up