Kurczak w sosie teriyaki

Kurczak w sosie teriyaki to proste i aromatyczne danie, które zachwyca kulinarnymi smakami. Soczyste kawałki kurczaka marynowane są w słodkim sosie teriyaki z dodatkiem przypraw, a następnie smażone na patelni. Podawane z ryżem lub warzywami, danie to stanowi doskonałą propozycję dla miłośników kuchni azjatyckiej.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj składniki do sosu teriyaki: ząbek czosnku pokrojony w plasterki, 30 ml sosu sojowego, dwie duże łyżki syropu daktylowego (lub zamiennik, np
  2. W rondelku połącz sos sojowy, syrop daktylowy, czosnek, imbir, skórkę i sok z limonki oraz goździki
  3. Przygotuj warzywa: pokrój por, młodą cebulkę, groszek cukrowy oraz inne warzywa wg preferencji w kostkę.
  4. Pokrój oczyszczony z błon i ścięgien kurczaka na paski o grubości 0,5 cm.
  5. Podsmaż kurczaka na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
  6. Przesmaż warzywa na tej samej patelni, dodając je stopniowo w odpowiedniej kolejności – por, groszek cukrowy, oraz inne warzywa.
  7. Po przesmażeniu dodaj kurczaka i goździki.
  8. Zalej całość sosem teriyaki i delikatnie wymieszaj.
  9. Podawaj danie posypane szczypiorem.
Kurczak w sosie teriyaki

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kurczak w sosie teriyaki, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up