Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym to pyszne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Delikatne filety kurczaka podsmażone z cebulą i pieczarkami i duszone w aromatycznym sosie ze śmietany, z dodatkiem przypraw, nadają temu daniu wyjątkowy smak i konsystencję. Serwowany z ulubionymi dodatkami, jak makaron czy ryż, zachwyci podniebienia każdego miłośnika kurczaka.
Składniki
Przygotowanie
- Przekrój filet z kurczaka na dwie części.
- Dopraw kurczaka solą i pieprzem z obu stron.
- Na patelni rozgrzej olej i dodaj 20 gramów masła.
- Smaż kurczaka z obu stron aż do uzyskania złotego koloru.
- Pokrój 250 gramów pieczarek w plastry.
- Podsmaż pieczarki z 1 ząbkiem czosnku.
- Przed dodaniem 150 mililitrów śmietanki usuń czosnek z patelni.
- Dodaj 50 mililitrów wody i szczyptę soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszaj.
- Gdy sos się zagotuje, dodaj wcześniej usmażone filety kurczaka i polewaj sosem aż sos odparuje.
- Pokrój natkę pietruszki i dodaj na koniec do kurczaka i sosu.
- Przełóż mięso i sos na talerz.
- Opuść zaproszenie do Subskrybowania i życzyń Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również