Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym to pyszne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Delikatne filety kurczaka podsmażone z cebulą i pieczarkami i duszone w aromatycznym sosie ze śmietany, z dodatkiem przypraw, nadają temu daniu wyjątkowy smak i konsystencję. Serwowany z ulubionymi dodatkami, jak makaron czy ryż, zachwyci podniebienia każdego miłośnika kurczaka.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przekrój filet z kurczaka na dwie części.
  2. Dopraw kurczaka solą i pieprzem z obu stron.
  3. Na patelni rozgrzej olej i dodaj 20 gramów masła.
  4. Smaż kurczaka z obu stron aż do uzyskania złotego koloru.
  5. Pokrój 250 gramów pieczarek w plastry.
  6. Podsmaż pieczarki z 1 ząbkiem czosnku.
  7. Przed dodaniem 150 mililitrów śmietanki usuń czosnek z patelni.
  8. Dodaj 50 mililitrów wody i szczyptę soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszaj.
  9. Gdy sos się zagotuje, dodaj wcześniej usmażone filety kurczaka i polewaj sosem aż sos odparuje.
  10. Pokrój natkę pietruszki i dodaj na koniec do kurczaka i sosu.
  11. Przełóż mięso i sos na talerz.
  12. Opuść zaproszenie do Subskrybowania i życzyń Smacznego!
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up