Kurczak w cieście kokosowym po chińsku

Kurczak w cieście kokosowym po chińsku to orientalne danie, które zachwyca wyjątkowym połączeniem smaków. Soczyste kawałki kurczaka obtoczone w chrupiącym cieście z dodatkiem kokosu oraz aromatycznych przypraw, sprawiają, że danie to jest przysmakiem nie tylko dla miłośników kuchni chińskiej.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obierz i pokrój w kostkę piersi z kurczaka.
  2. W misce wymieszaj sos sojowy, sos rybny, skrobię ziemniaczaną, pieprz i sos chili.
  3. Dodaj pokrojone mięso z kurczaka do miski z sosem i odstaw na około 30 minut.
  4. W drugiej misce wymieszaj mąkę pszeniczną, proszek do pieczenia oraz wodę, aż powstanie gładkie ciasto
  5. Rozgrzej olej w głębokim garnku.
  6. Obtocz kawałki kurczaka w cieście kokosowym i wrzucaj partiami do rozgrzanego oleju.
  7. Smaż kurczaka na złocisty kolor.
  8. Wyjmij kurczaka z oleju i odsącz na papierowym ręczniku.
  9. Gotowy kurczak w cieście kokosowym podawaj na talerzu i udekoruj posiekaną kolendrą.
Kurczak w cieście kokosowym po chińsku

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kurczak w cieście kokosowym po chińsku, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up