Kurczak pod pierzynką z pora

Kurczak pod pierzynką z pora to danie, które zachwyca nie tylko wyglądem, ale także smakiem. Soczyste kawałki kurczaka podsmażane z zasmażanym porrem, a następnie zapiekane pod warstwą puszystego puree ziemniaczanego, tworzą wyjątkowe połączenie smaków. To prosty, ale bardzo aromatyczny przepis, który z pewnością zadowoli każde podniebienie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wypłucz i osusz filety z kurczaka.
  2. Przeciąć filety wzdłuż, tworząc 2 plastry z każdego fileta.
  3. Rozbić mięso z obu stron, przykrywając filety folią spożywczą.
  4. Posypać mięso solą, świeżo mielonym pieprzem i papryką słodką.
  5. Układać kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przyprawioną stroną do dołu.
  6. Posypać również drugą stronę kotletów solą, świeżo mielonym pieprzem i papryką słodką.
  7. Przygotować pierzynkę do mięsa: zetrzeć ser żółty na tarce o grubych oczkach, dodać drobno posiekany brokuł, gęsty jogurt lub śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku
  8. Wyłożyć pastę brokułowo-serową na kotlety, równomiernie rozprowadzając.
  9. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 40 minut (grzanie góra-dół).
  10. Po 40 minutach, wyjąć kotlety z piekarnika, posypać startym serem i wstawić ponownie na 2-3 minuty, aż ser się roztopi.
  11. Danie jest gotowe do podania
Kurczak pod pierzynką z pora

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kurczak pod pierzynką z pora, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up