Kurczak po hawajsku z ananasem i ryżem
Kurczak po hawajsku z ananasem i ryżem to proste i pyszne danie, które świetnie łączy smaki mięsa, słodkiego owocu i aromatycznego ryżu. Kurczak jest przygotowany w sosie hawajskim z ananasem, miodem i przyprawami, co nadaje mu wyjątkowego smaku. Podawany z ugotowanym ryżem stanowi pełnowartościowy posiłek, który z pewnością zachwyci wszystkich smakoszy.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić trzy piersi z kurczaka na kawałki wielkości gryza.
- Posypać kurczaka dwoma łyżkami mąki kukurydzianej, szczyptą soli i pieprzu, dokładnie wymieszać, aby pokryć kurczaka mąką.
- Rozgrzać trzy łyżki oleju w woku na dużym ogniu.
- Wrzucić kurczaka i smażyć, ciągle mieszając, aż będzie złocisty z każdej strony.
- W międzyczasie przygotować sos ananasowy: w misce wymieszać sok z ananasa, jasny cukier trzcinowy, ciemny sos sojowy, koncentrat pomidorowy.
- Dodać cebulę i paprykę do kurczaka, smażyć przez kilka minut.
- Wlać sos ananasowy, dodać kawałki ananasa, czosnek i imbir, smażyć razem przez minutę.
- Gotować sos, aż zgęstnieje i będzie błyszczący, ciągle mieszając, około 5-6 minut.
- Zdjąć z ognia i podawać.
- Podawać z ugotowanym ryżem, posypać świeżą kolendrą i opcjonalnie dodać odrobinę sosu sriracha.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kurczak po hawajsku z ananasem i ryżem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również