Kulki mięsne z warzywami

Kulki mięsne z warzywami to pyszne i sycące danie, które doskonale sprawdzi się na obiadowy stół. Połączenie mięsa mielonego z drobno posiekanymi warzywami zapewnia bogaty smak i interesującą konsystencję potrawy. Podawane z ulubionym sosem lub na patelni z dodatkiem świeżych ziół będą idealnym pomysłem na prosty, a zarazem smaczny posiłek dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zmielić 60 dag mięsa z łopatki lub innego mięsa.
  2. Dodać do mięsa 2 starte ziemniaki, 2 ząbki czosnku i 1 posiekaną cebulę.
  3. Dodać kawałki fasolki, czerwonej i zielonej papryki oraz różyczki brokuła (wszystko pokrojone na małe kawałki).
  4. Doprawić masę mięsną solą, pieprzem i papryką
  5. Wyrobić masę mięsną dokładnie.
  6. Posmarować formę masłem o wymiarach 12 na 25 cm.
  7. Wyłożyć masę mięsną do formy, zrobić w niej wgłębienie.
  8. Nałożyć warzywa (fasolkę, czerwoną i zieloną paprykę, brokuła) na masę mięsną.
  9. Przygotować masę jajeczną, doprawić ją solą i pieprzem, połączyć z warzywami i wlać do formy.
  10. Wstawić pieczeń do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut.
  11. Po upieczeniu pieczeni, wyjąć ją z piekarnika i pokroić.
  12. Podawać i cieszyć się kolorową i smaczną pieczenią z mięsa mielonego z warzywami.
Kulki mięsne z warzywami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kulki mięsne z warzywami, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up