Kruche cukierki z gotowanej śmietanki

Kruche cukierki z gotowanej śmietanki to delikatne i słodkie przysmaki, które doskonale sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Ich przygotowanie jest proste i wymaga jedynie paru składników takich jak śmietanka kremówka, cukier i masło. Połączenie tych składników w odpowiednich proporcjach oraz odpowiednie uformowanie małych cukiereczków sprawi, że będą pyszną i elegancką przekąską dla siebie i swoich gości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wsypać 2 szklanki cukru do garnka.
  2. Smarować boki garnka wodą.
  3. Podgrzewać cukier do momentu, aż stanie się bursztynowy.
  4. Dodać 1/2 szklanki śmietany 30% oraz 3/4 kostki masła (około 150g).
  5. Ciągle mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści i masa będzie miała barwę bursztynową.
  6. Dodawać masło i śmietanę, gotować aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
  7. Odstawić masę i pozwolić jej ostygnąć.
  8. Wyłożyć deskę papierem do pieczenia.
  9. Wyłożyć masę na deskę i pozostawić do ostygnięcia i zastygnięcia.
  10. Po zastygnięciu masy, pokroić ją na pojedyncze kawałki cukierki krówki.
  11. Gotowe krówki będą gotowe do spożycia
Kruche cukierki z gotowanej śmietanki

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kruche cukierki z gotowanej śmietanki, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up