Kruche ciasto z wiśniami i mascarpone

Kruche ciasto z wiśniami i mascarpone to pyszna i łatwa do przygotowania słodka uczta. Delikatne ciasto kruche, słodkie wiśnie oraz kremowy mascarpone tworzą doskonałe połączenie smaków. To idealna propozycja na letnie popołudnie z kawą lub herbatą.

Składniki

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
  2. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i rozetrzeć je z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka.
  3. W osobnej misce roztrzepać jajko i dodać do niego mascarpone, wanilię i skórkę cytrynową.
  4. Połączyć mokre składniki z suchymi, mieszając delikatnie, aż powstanie ciasto.
  5. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć nim dno i brzegi formy do pieczenia.
  6. Na ciasto ułożyć wydrylowane wiśnie.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż ciasto będzie złociste.
  8. Po upieczeniu, wystudzić kruche ciasto z wiśniami i mascarpone przed podaniem.
Kruche ciasto z wiśniami i mascarpone

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kruche ciasto z wiśniami i mascarpone, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up