Kruche ciasto z mąki ziemniaczanej: przepis
Kruche ciasto z mąki ziemniaczanej to pyszna i delikatna baza do różnego rodzaju słodkich i słonych wypieków. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej ciasto staje się bardziej kruche i puszyste. Idealne jako podstawa do tart, tarty owocowej czy też babki cytrynowej. Prosty w przygotowaniu i zachwycający w smaku!
Składniki
Przygotowanie
- W misce wymieszać 250g mąki ziemniaczanej, 125g masła i szczyptę soli, aż powstanie kruche ciasto.
- Schłodzić ciasto w lodówce przez około 30 minut.
- Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm.
- Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy do pieczenia.
- Nakłuć ciasto widelcem.
- Piec w nagrzanym piekarniku do temp
- Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kruche ciasto z mąki ziemniaczanej: przepis, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również