Kruche ciasto z mąki ziemniaczanej: przepis

Kruche ciasto z mąki ziemniaczanej to pyszna i delikatna baza do różnego rodzaju słodkich i słonych wypieków. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej ciasto staje się bardziej kruche i puszyste. Idealne jako podstawa do tart, tarty owocowej czy też babki cytrynowej. Prosty w przygotowaniu i zachwycający w smaku!

Składniki

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać 250g mąki ziemniaczanej, 125g masła i szczyptę soli, aż powstanie kruche ciasto.
  2. Schłodzić ciasto w lodówce przez około 30 minut.
  3. Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm.
  4. Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy do pieczenia.
  5. Nakłuć ciasto widelcem.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku do temp
  7. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Kruche ciasto z mąki ziemniaczanej: przepis

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kruche ciasto z mąki ziemniaczanej: przepis, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up