Kruche ciastka z maszynki ze smalcem

Kruche ciastka z maszynki ze smalcem to prosty i smaczny przepis na domowe ciasteczka, które idealnie sprawdzą się na różne okazje. Dzięki dodatkowi smalcu ciastka nabierają wyjątkowego aromatu i chrupkości. Doskonale sprawdzą się jako słodka przekąska do popołudniowej kawy czy herbaty.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przesiać wszystkie suche składniki: mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia.
  2. Zetrzeć skórkę pomarańczy, dodając ją do suchych składników.
  3. Dodać nasionka z laski wanilii, miękkie masło, żółtka i kwaśną śmietanę.
  4. Zagniatać ciasto, formować je w kulę i owijać folią spożywczą
  5. Po schłodzeniu ciasta, podzielić je na wałeczki i wrzucić do maszynki do ciastek.
  6. Przecisnąć ciasto przez maszynkę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pokroić na kawałki.
  7. Nagrzać piekarnik do 180°C.
  8. Piec ciasteczka przez 12-18 minut w zależności od ustawień (termoobieg lub bez termoobiegu).
  9. Wyciągnąć ciasteczka, pozostawić do ostygnięcia na blaszce.
  10. Przenieść ostudzone ciasteczka do puszki i pozostawić, aż dobrze odparują i wystygną.
  11. Opcjonalnie można zanurzyć końcówki ciasteczek w czekoladzie.
  12. Gotowe kruche ciasteczka z maszynki przechowywać w puszcze.
Kruche ciastka z maszynki ze smalcem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kruche ciastka z maszynki ze smalcem, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up