Kruche babeczki z budyniem wg Ewy Wachowicz

Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym wg Ewy Wachowicz to pyszna i szybka do przygotowania słodka przekąska. Delikatne kruche ciasto wypełnione kremowym budyniem tworzy idealne połączenie smakowe, które zadowoli nawet największych łasuchów. To idealny deser na każdą okazję, który może być także pomysłem na słodki poczęstunek dla rodziny i znajomych.

Składniki

Przygotowanie

  1. W dużym naczyniu posiekać 2 i ¼ szklanki mąki typu 500-550, 200 g zimnego masła i szczyptę soli, a następnie dodać 2 żółtka i 100 g czyli ¾ szklanki cukru pudru i posiekać razem, aż składniki się połączą.
  2. Zagniatać ciasto, aż będzie elastyczne
  3. Po schłodzeniu ciasta, napełnić foremki na babeczki ciastem
  4. W garnku zagotować 400 ml mleka
  5. Powoli wlać gorące mleko do masy jajecznej, ciągle mieszając
  6. Przełożyć wystudzony budyń do miski miksera, dodać pokrojone w kostkę miękkie masło i ucierać przez około 10 minut
  7. Napełnić wystudzone babeczki kremem i udekorować owocami.
  8. W sezonie letnim przechowywać babeczki w lodówce.
  9. Smacznego!
Kruche babeczki z budyniem wg Ewy Wachowicz

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kruche babeczki z budyniem wg Ewy Wachowicz, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up