Kruche babeczki z budyniem wg Ewy Wachowicz
Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym wg Ewy Wachowicz to pyszna i szybka do przygotowania słodka przekąska. Delikatne kruche ciasto wypełnione kremowym budyniem tworzy idealne połączenie smakowe, które zadowoli nawet największych łasuchów. To idealny deser na każdą okazję, który może być także pomysłem na słodki poczęstunek dla rodziny i znajomych.
Składniki
Przygotowanie
- W dużym naczyniu posiekać 2 i ¼ szklanki mąki typu 500-550, 200 g zimnego masła i szczyptę soli, a następnie dodać 2 żółtka i 100 g czyli ¾ szklanki cukru pudru i posiekać razem, aż składniki się połączą.
- Zagniatać ciasto, aż będzie elastyczne
- Po schłodzeniu ciasta, napełnić foremki na babeczki ciastem
- W garnku zagotować 400 ml mleka
- Powoli wlać gorące mleko do masy jajecznej, ciągle mieszając
- Przełożyć wystudzony budyń do miski miksera, dodać pokrojone w kostkę miękkie masło i ucierać przez około 10 minut
- Napełnić wystudzone babeczki kremem i udekorować owocami.
- W sezonie letnim przechowywać babeczki w lodówce.
- Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kruche babeczki z budyniem wg Ewy Wachowicz, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również