Królik w śmietanie wg przepisu babci
„Przepis na królika w śmietanie jest tradycyjnym daniem, które często podawane jest na polskich stołach. Przygotowany wg przepisu babci, jest jeszcze bardziej wyjątkowy i pełen smaku. Delikatne mięso królika duszone w aromatycznej śmietanie tworzy wyjątkową kompozycję smakową, idealną na obiad lub uroczyste spotkanie rodzinne.”
Składniki
Przygotowanie
- Sprawdź wszystkie składniki wymienione w transkrypcji.
- Przygotuj wszystkie potrzebne przybory kuchenne, takie jak naczynia, patelnia itp.
- Ogrzej piekarnik do odpowiedniej temperatury, jeśli jest to wymienione w transkrypcji.
- Przygotuj królika do przygotowania potrawy (jeśli jest to opisane).
- Wykonanie:
- Rozgrzej olej lub masło na patelni.
- Obsmaż królika z obu stron, aż będzie miał złoty kolor.
- Dodaj cebulę i czosnek, podsmażając je aż będą miękkie.
- Dodaj marchewkę i seler, kontynuuj smażenie przez kilka minut.
- Posyp mąką, wymieszaj dokładnie.
- Zalej całość bulionem, dodaj przyprawy i zagotuj.
- Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego i umieść w rozgrzanym piekarniku (jeśli to jest wymagane).
- Po odpowiednim czasie wyjmij potrawę z piekarnika i dodaj śmietanę (jeżeli to jest składnik).
- Delikatnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj potrawę ciepłą.
- Podawać z:
- ryżem, ziemniakami, kaszą.
- sałatą, pomidorem.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Królik w śmietanie wg przepisu babci, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również