Królik w śmietanie wg przepisu babci

„Przepis na królika w śmietanie jest tradycyjnym daniem, które często podawane jest na polskich stołach. Przygotowany wg przepisu babci, jest jeszcze bardziej wyjątkowy i pełen smaku. Delikatne mięso królika duszone w aromatycznej śmietanie tworzy wyjątkową kompozycję smakową, idealną na obiad lub uroczyste spotkanie rodzinne.”

Składniki

Przygotowanie

  1. Sprawdź wszystkie składniki wymienione w transkrypcji.
  2. Przygotuj wszystkie potrzebne przybory kuchenne, takie jak naczynia, patelnia itp.
  3. Ogrzej piekarnik do odpowiedniej temperatury, jeśli jest to wymienione w transkrypcji.
  4. Przygotuj królika do przygotowania potrawy (jeśli jest to opisane).
  5. Wykonanie:
  6. Rozgrzej olej lub masło na patelni.
  7. Obsmaż królika z obu stron, aż będzie miał złoty kolor.
  8. Dodaj cebulę i czosnek, podsmażając je aż będą miękkie.
  9. Dodaj marchewkę i seler, kontynuuj smażenie przez kilka minut.
  10. Posyp mąką, wymieszaj dokładnie.
  11. Zalej całość bulionem, dodaj przyprawy i zagotuj.
  12. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego i umieść w rozgrzanym piekarniku (jeśli to jest wymagane).
  13. Po odpowiednim czasie wyjmij potrawę z piekarnika i dodaj śmietanę (jeżeli to jest składnik).
  14. Delikatnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  15. Podawaj potrawę ciepłą.
  16. Podawać z:
  17. ryżem, ziemniakami, kaszą.
  18. sałatą, pomidorem.
Królik w śmietanie wg przepisu babci

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Królik w śmietanie wg przepisu babci, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up