Krewetki po tajsku z mleczkiem kokosowym

Krewetki po tajsku z mleczkiem kokosowym to aromatyczne danie z krewetek podsmażonych w curry, imbirem i czosnku, podlane mleczkiem kokosowym i podane z ugotowanym ryżem. Smakowita i egzotyczna propozycja dla miłośników kuchni tajskiej.

Składniki

Przygotowanie

  1. W rondlu rozgrzej olej kokosowy.
  2. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, smaż przez około 2-3 minuty aż będą miękkie.
  3. Dodaj pokrojoną paprykę chili i imbir, smaż przez kolejną minutę.
  4. Dodaj krewetki i smaż przez około 3-4 minuty, aż się lekko zrumienią.
  5. Wlej mleczko kokosowe i dodaj sok z limonki.
  6. Dopraw solą i pieprzem, oraz ewentualnie odrobiną cukru.
  7. Gotuj wszystko razem przez około 5-7 minut, aż krewetki będą dobrze ugotowane.
  8. Podawaj gorące, posypane posiekaną kolendrą i skórką z limonki.
Krewetki po tajsku z mleczkiem kokosowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Krewetki po tajsku z mleczkiem kokosowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up