Krewetki po tajsku z mleczkiem kokosowym
Krewetki po tajsku z mleczkiem kokosowym to aromatyczne danie z krewetek podsmażonych w curry, imbirem i czosnku, podlane mleczkiem kokosowym i podane z ugotowanym ryżem. Smakowita i egzotyczna propozycja dla miłośników kuchni tajskiej.
Składniki
Przygotowanie
- W rondlu rozgrzej olej kokosowy.
- Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, smaż przez około 2-3 minuty aż będą miękkie.
- Dodaj pokrojoną paprykę chili i imbir, smaż przez kolejną minutę.
- Dodaj krewetki i smaż przez około 3-4 minuty, aż się lekko zrumienią.
- Wlej mleczko kokosowe i dodaj sok z limonki.
- Dopraw solą i pieprzem, oraz ewentualnie odrobiną cukru.
- Gotuj wszystko razem przez około 5-7 minut, aż krewetki będą dobrze ugotowane.
- Podawaj gorące, posypane posiekaną kolendrą i skórką z limonki.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Krewetki po tajsku z mleczkiem kokosowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również