Krem z jajek ucieranych na parze
Krem z jajek ucieranych na parze to delikatne i puszyste danie, które idealnie nadaje się na słodkie śniadanie lub deser. Prosty w przygotowaniu, wymaga jedynie ucierania jajek z cukrem na parze aż do uzyskania konsystencji kremu. Można podawać go samodzielnie lub jako dodatek do różnych deserów, na przykład do ptasiego mleczka czy pianki z białek. Smaczny, szybki i lekki przepis, który zaskoczy swoim delikatnym smakiem.
Składniki
Przygotowanie
- Odmierz 250 g bardzo miękkiego, ale nierozpuszczonego masła (83% tłuszczu, wysokiej jakości).
- Miksuj masło na średnich obrotach przez 5 minut, aż stanie się puszyste i jasne.
- Przesiej 500 g cukru pudru do innej miseczki.
- Dodaj połowę cukru pudru do masła i delikatnie wymieszaj.
- Miksuj coraz szybciej przez 3 minuty.
- Dodaj resztę cukru pudru i miksuj przez kolejne 3 minuty.
- Przygotuj 22 g mleka i wlej połowę do masy kremowej.
- Dodaj aromat (np
- Jeśli krem jest zbyt sztywny, dodaj resztę mleka.
- Dla luźniejszego kremu dodaj wybrany aromat (np
- Możesz przechowywać krem w lodówce do dwóch dni.
- Przed użyciem wyjmij krem z lodówki i dokładnie wymieszaj, aż stanie się miękki.
- Krem jest gotowy do użycia do ozdabiania tortów, ciast i babeczek.
- Możesz z kremu uformować różne dekoracje (np
- Opcjonalnie, możesz zabarwić krem odpowiednimi barwnikami spożywczymi, aby uzyskać pastelowe kolory.
- Gotowy krem maślany jest prosty w przygotowaniu i ma wiele zastosowań.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Krem z jajek ucieranych na parze, możesz odwiedzić kategorię Zupy.
Dodaj komentarz
Zalecamy również