Krem z białek do ptysi

Krem z białek do ptysi to lekka i puszysta masa, którą można wykorzystać do nadziewania ptysi czy babeczek. Jest to również doskonały dodatek do deserów, takich jak pavlova. Aby przygotować ten krem, wystarczy ubić białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i mieszając delikatnie. Gotowy krem będzie doskonałym uzupełnieniem słodkich wypieków.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wlej 150 ml wody do garnka i dodaj 250 g cukru, gotuj syrop aż osiągnie temperaturę 121 stopni Celsjusza.
  2. W czystej i suchej misie miksera umieść 3 białka z od dużych jajek oraz szczyptę soli.
  3. Kiedy syrop zacznie gęstnieć, potwierdź gotowość przy pomocy metody pióra (moczony drucik w syropie i dmuchanie, aż powstaną bańki).
  4. Ubijaj białka na największych obrotach miksera.
  5. Powoli wlewaj gorący syrop do białek, cały czas ubijając, aż masa ochłodzi się do temperatury pokojowej.
  6. Dodaj sok z cytryny i kontynuuj ubijanie, aż masa będzie sztywna i błyszcząca.
  7. Krem z białek do ptysi jest gotowy do użycia.
Krem z białek do ptysi

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Krem z białek do ptysi, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up