Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym to proste i smaczne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Kotlety przygotowane są z ziemniaków, cebuli, jajka i przypraw, a całość smażona jest na patelni na chrupiąco. Sos pieczarkowy z dodatkiem śmietany i przypraw doskonale komponuje się z delikatnymi kotletami, tworząc aromatyczne połączenie smaków. Danie to może stanowić zarówno samodzielne danie, jak i świetny dodatek do sałatek czy surówek.
Składniki
Przygotowanie
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie (około 750g) dzień wcześniej i odstaw do ostygnięcia.
- Zmiel ziemniaki przez maszynkę lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
- Dodaj jedno jajko, około 120g mąki pszennej tortowej, ½ łyżeczki soli i ¼ pieprzu do zmielonych ziemniaków.
- Zagnieć ciasto, dodając mąkę stopniowo, aż będzie elastyczne i niezbyt rzadkie.
- Odstaw ciasto na chwilę, a następnie uformuj z niego kotleciki.
- Rozgrzej tłuszcz (olej i masło klarowane) na patelni.
- Smaż kotlety na średnim ogniu z obu stron, aż staną się rumiane.
- Odsącz gotowe kotlety z nadmiaru tłuszczu, układając je na ręczniku papierowym.
- Przygotuj sos pieczarkowy zgodnie z przepisem dostępnym pod linkiem.
- Podawaj kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również