Kotlety z kurczaka i cukinii prosto z piekarnika
Kotlety z kurczaka i cukinii prosto z piekarnika to pyszne danie, które zasmakuje każdemu. Soczyste kawałki kurczaka połączone z delikatną cukinią, pieczone w piekarniku, są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. To idealny pomysł na szybki i prosty obiad, który zadowoli całą rodzinę.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotować filety z kurczaka:
- Umyć i osuszyć filety z kurczaka.
- Przeciąć każdego fileta wzdłuż na 2 plastry.
- Przykryć plastry folią spożywczą i rozbijać mięso na cienkie plastry.
- Posypać plastry solą, pieprzem i papryką słodką.
- Układanie kotletów z kurczaka na blaszce:
- Układać kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu do zapiekania.
- Przyprawić drugą stronę kotletów solą, pieprzem i papryką.
- Przygotowanie pierzynki do mięsa:
- Starty ser zółty wymieszać z drobno posiekanymi różyczkami brokuła.
- Dodać gęsty jogurt lub śmietanę, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz do smaku.
- Rozłożenie pasty brokułowej na kotlety:
- Wyłożyć pastę brokułową na kotlety równomiernie rozprowadzać.
- Pieczenie:
- Wstawić kotlety do nagrzanego piekarnika na 190 stopni C.
- Piec około 40 minut (grzać góra-dół).
- Dodatkowe:
- Po 40 minutach wyjąć kotlety z piekarnika, posypać startym serem.
- Wstawić ponownie do piekarnika na 2-3 minuty, aby roztopić ser.
- Podawanie:
- Gotowe kotlety z kurczaka i cukinii z piekarnika serwować ciepłe.
- Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kotlety z kurczaka i cukinii prosto z piekarnika, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również