Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów. W składzie znajduje się kalafior, kasza jaglana, cebula, jajko oraz przyprawy. Kotlety smażone na patelni są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, a dodatek kaszy jaglanej sprawia, że są także bardzo sycące. Jest to danie idealne dla wegetarian, ale z pewnością przypadnie do gustu również miłośnikom mięsa.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj kalafiora o wadze około 1 kg i podziel go na większe różyczki.
  2. Gotuj kalafiora przez około 15 minut w osolonej wodzie.
  3. Odsącz kalafiora i rozgnieć go za pomocą tłuczka do ziemniaków lub zblenduj.
  4. Dodaj posiekany czosnek, 2 całe jajka, posiekany koperek, posiekaną natkę pietruszki oraz 1 kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej.
  5. Dopraw masę solą i pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj.
  6. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj odrobinę mąki lub bułki tartej.
  7. Formuj kotlety z masy.
  8. Obtocz kotlety w bułce tartej.
  9. Smaż kotlety na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony na średnim ogniu, aż się ładnie zarumienią.
  10. *Możesz również podać link do bloga, na którym znajduje się przepis.*
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up