Kostka z mintaja z piekarnika

Kostka z mintaja z piekarnika to prosty i smaczny sposób na przygotowanie zdrowego dania z ryby. Mintaj pieczony w piekarniku z dodatkiem warzyw i przypraw to idealny pomysł na lekki obiad czy kolację. Gotowy posiłek jest bogaty w cenne składniki odżywcze i doskonale komponuje się z dodatkiem sałatki lub pieczywa.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić cebulę w drobną kostkę.
  2. Pokroić około 1/3 brokuła na drobne różyczki.
  3. Wymieszać pokrojoną cebulę i brokuły w misce.
  4. Dodać 1 kopiastą łyżkę majonezu i 1 łyżkę gęstej śmietany do miski z cebulą i brokułami.
  5. Dodać przecierany lub starty czosnek, sól i świeżo zmielony pieprz do miski.
  6. Startować ser żółty na tarce o dużych oczkach lub pokroić go drobno i dodać do miski z pozostałymi składnikami.
  7. Wymieszać wszystkie składniki razem.
  8. Umyte i osuszone filety z ryby pokroić na mniejsze kawałki.
  9. Posolić i popieprzyć kawałki ryby.
  10. Oprószyć kawałki ryby mąką ziemniaczaną.
  11. Naczynie do zapiekania wymazać tłuszczem.
  12. Ułożyć kawałki ryby w naczyniu.
  13. Rozłożyć przygotowaną wcześniej mieszankę z brokułami na kawałkach ryby.
  14. Wstawić potrawę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
  15. Piec przez około 30-40 minut w trybie grzania góra-dół.
  16. Podawać i cieszyć się soczystą i smaczną rybą z brokułami.
Kostka z mintaja z piekarnika

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kostka z mintaja z piekarnika, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up