Knedle ze śliwkami wg przepisu Ewy Wachowicz

Knedle ze śliwkami wg przepisu Ewy Wachowicz to tradycyjne polskie danie, które świetnie sprawdza się jako deser lub słodka przekąska. Wyjątkowo puszyste i smaczne knedle z całą pewnością rozgrzeją serca i podniebienia wszystkich miłośników kuchni domowej.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wymieszaj ciepłe mleko (200 ml) z łyżeczką cukru i łyżeczką drożdży w misce.
  2. Dodaj do miski 300 g mąki, 1/3 łyżki soli oraz masło (40 g)
  3. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłym miejscu.
  4. Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na 12 części.
  5. Na blat posyp mąką i rozwałkuj cienkie placuszki z każdej części ciasta.
  6. Na środek każdego placuszka nałóż nadzienie (np
  7. Zlep brzegi placuszka, formując knedle ze śliwkami.
  8. Przykryj knedle i pozostaw na 20 minut, aby trochę podrosły.
  9. W dużej rondlu zagotuj wodę (2 litry) z dodatkiem sody oczyszczonej (2-3 łyżeczki).
  10. Wrzuć knedle do wrzącej wody i gotuj przez 30 sekund.
  11. Następnie wyjmij knedle z wody i odłóż na bok.
  12. Przed umieszczeniem w piekarniku, nasmaruj knedle masłem.
  13. Piecz knedle w temperaturze 180°C przez około 20 minut, aż staną się rumiane.
  14. Gotowe knedle ze śliwkami podawaj ciepłe
Knedle ze śliwkami wg przepisu Ewy Wachowicz

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Knedle ze śliwkami wg przepisu Ewy Wachowicz, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up