Kluski leniwe z kaszą manną
Kluski leniwe z kaszą manną to smaczna i pożywna propozycja na obiad lub lekką kolację. Ciasto przygotowane z serka homogenizowanego, jajka, mąki i kaszy manny jest formowane w kulki, gotowane we wrzącej wodzie, a następnie podawane posypane cynamonem i cukrem lub polane masłem. Proste w przygotowaniu danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom klusków leniwych.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgnieść kostkę twarogu półtłustego widelcem lub przecisnąć przez praskę.
- Dodać do twarogu pół łyżeczki soli i jedno jajko, dokładnie zmieszać.
- Stopniowo dodawać 3 czubate łyżki mąki, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa.
- Przenieść masę na talerz, aby łatwiej formować kluseczki.
- Formować płaskie placuszki o wysokości około 2 cm i lekko je ugniatać.
- Zagotować osoloną wodę w garnku.
- Moczyć widelec we wrzącej wodzie i odrywać kawałki masy twarogowej, formując kluseczki.
- Zanurzać kluseczki we wrzątku i gotować przez pół minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Podawać np
- Dziękować za obejrzenie filmu i zapraszać do subskrybowania kanału.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kluski leniwe z kaszą manną, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również