Kaszak - przepis na ciasto z kaszy mannej

Kaszak to tradycyjne ciasto przygotowywane z kaszy mannej, jajek, cukru i masła, które następnie jest pieczone i polane syropem. Prosty w przygotowaniu i pełen domowego smaku, idealny na słodkie śniadanie lub deser.

Składniki

Przygotowanie

  1. W rondlu zagotować mleko.
  2. Wsypać kaszę mannę do gotującego się mleka, gotować przez kilka minut ciągle mieszając.
  3. Dodać masło, cukier, mieszając doprowadzić do zagęszczenia masy.
  4. Zdjąć z ognia, dodać jajka i wymieszać.
  5. Wylać masę do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do odpowiedniej temperatury.
  6. Piec ciasto przez określony czas, aż stanie się rumiane.
Kaszak - przepis na ciasto z kaszy mannej

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kaszak - przepis na ciasto z kaszy mannej, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up