Karkówka ze śliwkami i cebulą - przepis
Karkówka ze śliwkami i cebulą to aromatyczne danie, które zachwyca bogatym smakiem i soczystym mięsem. Kombinacja słodkich śliwek, karmelizowanej cebuli i delikatnej karkówki sprawia, że danie to jest doskonałą propozycją na obiad lub kolację. Przepis jest prosty w wykonaniu, a gotowe danie z pewnością zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Składniki
Przygotowanie
- Karkówkę o masie około 1 kg kroimy na plastry o grubości około 2 cm.
- Oprószamy mięso solą, przyprawami (tymianek, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostrej) oraz odstawiamy na około 30 minut lub dłużej.
- Następnie kroimy kilka pieczarek, 1-2 marchewki, pietruszkę, kawałek selera, 1-2 cebule i ząbek czosnku.
- W garnku lub naczyniu do duszenia rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy karkówkę i podsmażamy z obu stron.
- Dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy.
- Zalewamy wszystko wodą lub bulionem tak, aby składniki były przykryte.
- Dusimy potrawę na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (około 1,5-2 godziny).
- Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone wcześniej śliwki, aby się podgrzały.
- Potrawę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Możemy podawać karkówkę ze śliwkami i cebulą na talerzach, udekorowaną świeżą pietruszką
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Karkówka ze śliwkami i cebulą - przepis, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również