Karkówka z grzybami leśnymi z piekarnika: aromatyczny i soczysty obiad

Karkówka z grzybami leśnymi z piekarnika to prosty i pyszny przepis na aromatyczny i soczysty obiad. Mięso pieczone w piekarniku wraz z grzybami leśnymi, cebulą i ziołami, nabiera intensywnego smaku i aromatu. Idealne danie na niedzielny obiad lub wyjątkową kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić karkówkę na plastry i oprószyć z obu stron solą, pieprzem, tymiankiem, słodką papryką i mąką.
  2. Smażyć karkówkę na patelni do zrumienienia.
  3. Namoczone grzyby odcisnąć z wody i pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Dodać pokrojone grzyby do karkówki.
  5. Dodać pokrojone ogórki kiszone, cebulę i drobno posiekany czosnek.
  6. Przygotować zalewę: w gorącej wodzie rozpuścić koncentrat pomidorowy, dodać miód, opcjonalnie keczup, sok z cytryny, sól, pieprz, mielony kminek, rozmaryn, tymianek, paprykę, granulowany czosnek, kilka łyżek wody z grzybów i opcjonalnie musztardę.
  7. Zalać karkówkę przygotowaną zalewą
  8. Piec w piekarniku pod przykryciem przez 2 godziny w 180 stopniach.
  9. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę.
  10. Po upieczeniu karkówkę z piekarnika podawać jako pożywny obiad.
Karkówka z grzybami leśnymi z piekarnika: aromatyczny i soczysty obiad

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Karkówka z grzybami leśnymi z piekarnika: aromatyczny i soczysty obiad, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up