Karkówka z grzybami leśnymi z piekarnika: aromatyczny i soczysty obiad
Karkówka z grzybami leśnymi z piekarnika to prosty i pyszny przepis na aromatyczny i soczysty obiad. Mięso pieczone w piekarniku wraz z grzybami leśnymi, cebulą i ziołami, nabiera intensywnego smaku i aromatu. Idealne danie na niedzielny obiad lub wyjątkową kolację.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić karkówkę na plastry i oprószyć z obu stron solą, pieprzem, tymiankiem, słodką papryką i mąką.
- Smażyć karkówkę na patelni do zrumienienia.
- Namoczone grzyby odcisnąć z wody i pokroić na mniejsze kawałki.
- Dodać pokrojone grzyby do karkówki.
- Dodać pokrojone ogórki kiszone, cebulę i drobno posiekany czosnek.
- Przygotować zalewę: w gorącej wodzie rozpuścić koncentrat pomidorowy, dodać miód, opcjonalnie keczup, sok z cytryny, sól, pieprz, mielony kminek, rozmaryn, tymianek, paprykę, granulowany czosnek, kilka łyżek wody z grzybów i opcjonalnie musztardę.
- Zalać karkówkę przygotowaną zalewą
- Piec w piekarniku pod przykryciem przez 2 godziny w 180 stopniach.
- Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę.
- Po upieczeniu karkówkę z piekarnika podawać jako pożywny obiad.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Karkówka z grzybami leśnymi z piekarnika: aromatyczny i soczysty obiad, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również