Karkówka pieczona z cebulą i ziemniakami

Karkówka pieczona z cebulą i ziemniakami to prosty i smaczny przepis na obiad. Mięso jest marynowane w przyprawach, a następnie pieczone z ziemniakami i cebulą, co nadaje mu wyjątkowego smaku. Danie idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrój 500g karkówki na plastry.
  2. Pokrój 500g ziemniaków oraz 1 cebulę w półkrążki.
  3. Umieść pokrojoną karkówkę, ziemniaki i cebulę w naczyniu żaroodpornym.
  4. Dodaj 3 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki soli do naczynia.
  5. Dobrze wymieszaj składniki.
  6. Dodaj gałązkę świeżego rozmarynu.
  7. Przykryj naczynie i piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 30 minut.
  8. W międzyczasie zetrzyj 200g sera na dużych oczkach.
  9. Po 30 minutach, wyjmij naczynie z piekarnika, zdejmij przykrycie, zamieszaj zawartość i posyp startym serem.
  10. Kontynuuj pieczenie bez przykrycia przez kolejne 20 minut.
  11. Posyp potrawę posiekanym szczypiorkiem przed podaniem.
  12. SMACZNEGO!
Karkówka pieczona z cebulą i ziemniakami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Karkówka pieczona z cebulą i ziemniakami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up