Karkówka pieczona z cebulą i ziemniakami
Karkówka pieczona z cebulą i ziemniakami to prosty i smaczny przepis na obiad. Mięso jest marynowane w przyprawach, a następnie pieczone z ziemniakami i cebulą, co nadaje mu wyjątkowego smaku. Danie idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- Pokrój 500g karkówki na plastry.
- Pokrój 500g ziemniaków oraz 1 cebulę w półkrążki.
- Umieść pokrojoną karkówkę, ziemniaki i cebulę w naczyniu żaroodpornym.
- Dodaj 3 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki soli do naczynia.
- Dobrze wymieszaj składniki.
- Dodaj gałązkę świeżego rozmarynu.
- Przykryj naczynie i piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 30 minut.
- W międzyczasie zetrzyj 200g sera na dużych oczkach.
- Po 30 minutach, wyjmij naczynie z piekarnika, zdejmij przykrycie, zamieszaj zawartość i posyp startym serem.
- Kontynuuj pieczenie bez przykrycia przez kolejne 20 minut.
- Posyp potrawę posiekanym szczypiorkiem przed podaniem.
- SMACZNEGO!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Karkówka pieczona z cebulą i ziemniakami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również