Kalafior w cieście z piekarnika
Kalafior w cieście z piekarnika to proste i smaczne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i jako przekąska. Kalafior krojony jest na różyczki, obtaczany w cieście i pieczony w piekarniku aż stanie się chrupiący i złocisty. Danie to świetnie nadaje się na przyjęcia czy domowe obiady, będąc równocześnie zdrową alternatywą dla tradycyjnych przekąsek.
Składniki
Przygotowanie
- Oczyść i podziel kalafior na mniejsze części.
- Gotuj kalafior w gorącej wodzie na wolnym ogniu przez 7-8 minut.
- W misce wymieszaj mąkę pszeniczną, paprykę, kurkumę, tymianek, czosnek, pieprz i sól.
- Dodaj jajka i mleko do suchych składników w misce, mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
- Zanurz kawałki kalafiora w cieście, aby je obtoczyć.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy z oliwek lub oleju roślinnego.
- Smaż kalafiora obtoczonego w cieście z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe danie podawaj ciepłe
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kalafior w cieście z piekarnika, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również