Kaczka duszona w sosie własnym

Kaczka duszona w sosie własnym to klasyczne danie pełne aromatycznych przypraw i intensywnego smaku. Miękkie, soczyste mięso kaczki doskonale komponuje się z bogatym sosem uzyskanym dzięki duszeniu na wolnym ogniu. To idealna propozycja na obiad, który zachwyci swoim wyjątkowym smakiem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Podziel kaczkę na części.
  2. Oprósz każdy kawałek solą, majerankiem, papryką słodką w proszku, czosnkiem w proszku i mielonym pieprzem.
  3. Dodaj chlust oleju i dokładnie wymieszaj wszystkie przyprawy z mięsem.
  4. Ułóż kawałki mięsa w brytfannie skórą do dołu.
  5. Nalij około pół szklanki bulionu drobiowego na mięso.
  6. Nałóż pokrywkę i wstaw brytfannę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza.
  7. Piecz kaczkę przez około 2 godziny (dla 1 kg mięsa zazwyczaj 1 godzina pieczenia).
  8. Po upływie czasu wyłącz piekarnik i pozostaw mięso w nim, przykryte do ostygnięcia.
Kaczka duszona w sosie własnym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kaczka duszona w sosie własnym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up