Sos pieczeniowy wegetariański
Sos pieczeniowy wegetariański to aromatyczny i pyszny dodatek do potraw mięsnych i roślinnych. Bazuje na warzywach, świeżych ziołach i przyprawach, które tworzą głęboki smak i konsystencję. Doskonale komponuje się z pieczonymi warzywami, pieczonym tofu, pieczoną pastą z ciecierzycy czy pieczywem. Sos pieczeniowy wegetariański jest prosty w przygotowaniu i doskonale sprawdzi się jako zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych sosów mięsnych.
Składniki
Przygotowanie
- Obranie i pokrojenie warzyw (np
- Podsmażenie warzyw na oleju lub maśle aż się lekko zrumienią.
- Dodanie do warzyw przypraw takich jak tymianek, rozmaryn, liść laurowy, pieprz.
- Dosypanie mąki i całość smażenie, aż mąka lekko zrumieni się.
- Stopniowe dodawanie bulionu warzywnego, mieszanie całości aż sos zgęstnieje.
- Doprawienie solą i pieprzem, ewentualnie dodanie innych przypraw według uznania.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sos pieczeniowy wegetariański, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również