Pomidorowa z rosołu: prosty przepis

Pomidorowa z rosołu to pyszne danie, które świetnie smakuje zarówno jako obiad, jak i na drugie danie. Aby je przyrządzić, należy podgrzać rosoł wraz z dodatkami, takimi jak marchewka, pietruszka i seler. Następnie dodajemy pomidory, zupę gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Taka pomidorowa z rosołu świetnie smakuje podana z makaronem lub grzankami.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj pomidory malinowe, pokrój je na czwórki wraz z gniazdami nasiennymi i umieść w żaroodpornym naczyniu.
  2. Dodaj warzywa do zupy: pokrojoną marchewkę, czosnek, pora i cebulę.
  3. Polej warzywa oliwą, dodaj trochę miodu i wstaw naczynie z warzywami i pomidorami do piekarnika nagrzanego do 200-220°C na 20-30 minut.
  4. Przygotuj ciasto na makaron mieszając mąkę z wodą i mlekiem podgrzanymi do 37°C.
  5. Zarób ciasto, uważając, aby było jednolite i dobrze wyrobione.
  6. Wyrabiaj ciasto, a następnie pokrój je na makaron w nieregularne kawałki.
  7. Ugotuj makaron, odcedź go i przepłucz zimną wodą.
  8. Przygotuj bazę zupy pomidorowej przez zmiksowanie przypieczonych warzyw i pomidorów z odrobiną bulionu warzywnego.
  9. Dopraw zupę solą i ewentualnie odrobiną octu lub soku z cytryny.
  10. Dodaj listki bazylii i podgrzej zupę przez chwilę.
  11. Podawaj zupę pomidorową z dodatkiem świeżej oliwy.
Pomidorowa z rosołu: prosty przepis

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pomidorowa z rosołu: prosty przepis, możesz odwiedzić kategorię Zupy.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up