Pasztet drobiowy do słoików: Przepis na pyszny domowy pasztet z drobiu

Pasztet drobiowy do słoików to prosty i pyszny przepis na domowy pasztet z drobiu, który doskonale nadaje się do przechowywania w słoikach. Dzięki temu łatwo można go przygotować z wyprzedzeniem i mieć zawsze pod ręką na kanapki, przekąski czy przyjęcia. Idealny wybór dla miłośników pasztetów domowej roboty.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obgotowanie mięsa w garnku umieścić pół kilograma boczku wieprzowego bez kości, kilogram podgardla, pokrojoną na ćwiartki cebulę, kawałek selera, pietruszki, marchewki, ząbki czosnku, listek laurowy i ziele angielskie
  2. Smażenie wątróbki drobiowej w rondlu rozgrzać 2 łyżki smalcu i podsmażyć pokrojoną cebulkę
  3. Mielenie mięsa mięso i warzywa pokroić na drobne kawałki, a następnie zmielić przez sitko
  4. Dodanie jajek i przypraw do masy dodać 2 jajka, sól, pieprz czarny, maggi
  5. Nadzianie słoiczków przelać masę pasztetową do słoiczków, pozostawiając trochę miejsca na górze.
  6. Pasteryzacja słoiki wstawić do garnka z wodą na ściereczce bawełnianej, zalać wodą do połowy wysokości słoików, przykryć i pasteryzować przez około godzinę od momentu wrzenia wody.
  7. Chłodzenie i przechowywanie po pasteryzacji słoiki wyjąć na ściereczkę bawełnianą i pozostawić do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce, żeby stężały.
Pasztet drobiowy do słoików: Przepis na pyszny domowy pasztet z drobiu

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pasztet drobiowy do słoików: Przepis na pyszny domowy pasztet z drobiu, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up