Jak zrobić dżem z mirabelek
Aby przygotować dżem z mirabelek, należy umyć owoce, usunąć pestki i pokroić je na mniejsze kawałki. Następnie mirabelki gotujemy z dodatkiem cukru i soku z cytryny, aż owoce będą miękkie i masa zgęstnieje. Gorący dżem przekładamy do słoików, które należy odwrócić do góry nogami, aż ostygną. Dzięki temu przepisowi otrzymamy pyszny dżem z mirabelek, który doskonale sprawdzi się na kanapce lub jako dodatek do deserów.
Składniki
Przygotowanie
- Zbierz wszystkie niezbędne składniki, takie jak mirabelki, cytryna, cukier, woda i ewentualne dodatki smakowe, np
- Umyj mirabelki, usuń szypułki i pokrój je na około w ćwiartki, usuwając pestki.
- Dodaj do pokrojonych mirabelek startą skórkę z cytryny oraz sok z wyciśniętej cytryny
- Zachowując proporcje, dodaj cukier do mirabelek
- Jeśli chcesz dodać dodatkowe przyprawy, takie jak cynamon, teraz jest odpowiedni moment.
- Powoli podgrzewaj mieszankę, mieszając, aż cukier się rozpuści
- Gotuj dżem na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby uniknąć przypalenia, aż osiągnie pożądaną konsystencję
- Aby sprawdzić, czy dżem jest gotowy, możesz zrobić test na talerzu – nanieś kroplę dżemu na zimny talerz, a jeśli zastygnie i nie rozleje się, to oznacza, że jest gotowy.
- Gdy dżem osiągnie odpowiednią konsystencję, usuń z niego pianę z wierzchu.
- Przelej gorący dżem do słoików, zakręć je dokładnie i odwróć do góry nogami
- Po ostygnięciu, przechowuj dżem w chłodnym i ciemnym miejscu
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Jak zrobić dżem z mirabelek, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również