Jak usmażyć filet z ryby

Usmażony filet z ryby to proste danie, które lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Aby przygotować pyszny filet z ryby, wystarczy posolić i popieprzyć filet, obtoczyć go w mące i usmażyć na patelni z gorącym olejem z obydwu stron aż do uzyskania chrupiącej złocistej skórki. Podawaj filet z ryby z ulubionymi dodatkami, takimi jak sos czosnkowy, cytryna czy sałatą. prosty i smaczny sposób na zdrowy obiad!

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj wszystkie składniki i narzędzia, które będą potrzebne do usmażenia filetów z dorsza: filety dorsza, mąka, jajka, bułka tarta, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia (np
  2. Jeśli ryba jest mrożona, rozmroź ją całkowicie i osusz przed panierowaniem.
  3. Jeśli masz kostki dorsza, również rozmroź je przed panierowaniem.
  4. Przypraw oba boki filetów solą i pieprzem
  5. Przygotuj elementy panierki w kolejności: mąka, roztrzepane jajko, bułka tarta.
  6. Obróć każdy kawałek ryby w mące, upewniając się, że cała powierzchnia jest pokryta.
  7. Następnie zanurz rybę w jajku i na końcu obtocz w bułce tartej
  8. Rozgrzej tłuszcz na patelni i sprawdź czy jest odpowiednio gorący na bąbelki powietrza wokół panierki.
  9. Smaż rybę na średnim ogniu, zaczynając od najgrubszych kawałków
  10. Po obróceniu ryby zmniejsz moc palnika dookoła połowy, aby panierka nie spaliła się zbyt szybko.
  11. Gdy obie strony ryby są złociste, chrupiące i soczyste w środku, odłóż rybę na ręcznik papierowy, aby ociekła z nadmiaru tłuszczu.
  12. Podawaj usmażone filety z dorsza np
Jak usmażyć filet z ryby

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Jak usmażyć filet z ryby, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up