Jak upiec gęś w kawałkach

Aby przygotować pyszną pieczoną gęś w kawałkach, należy najpierw pokroić mięso na porcje i dokładnie je oprószyć solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Następnie gęś należy obsmażyć na patelni, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Można dodać warzywa i zioła, a całość piec w dobrze nagrzanym piekarniku. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. sosem żurawinowym i duszonymi warzywami. Smacznego!

Składniki

Przygotowanie

  1. Wybierz gęś świeżą, nie mrożoną
  2. Przygotuj nadzienie z jabłek, cytryny, czosnku, czerwonego wina, soli, majeranku, rozmarynu, tymianku i jałowca.
  3. Obejrzyj gęś, usuń ewentualne pióra, szyję, nadmiar tłuszczu, podrobów oraz obetnij kuper.
  4. Usuń nadmiar skóry i przygotuj gęś do nadziewania.
  5. Zamknij jeden otwór i zacznij nadziewać gęś jabłkami.
  6. Spinaj wykałaczkami, zwiąż sznurkiem.
  7. Marynuj gęś najlepiej przez 24 godziny w lodówce.
  8. Następnie obetnij kuper, naciągnij skórę gęsi, natrzyj solą i pozostaw na godzinę.
  9. Pieczenie:
  10. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  11. Nacinaj skórę gęsi, nacieraj solą, pozostaw na godzinę.
  12. Piecz gęś metodą wysokiej temperatury (175-180°C) lub niskiej temperatury (130-135°C).
  13. Oblicz czas pieczenia: 45 minut na każdy kilogram gęsi w wysokiej temperaturze lub 90 minut w niskiej temperaturze.
  14. Podlewaj gęś co pół godziny tłuszczem, aż będzie gotowa (około 3-7,5 godziny pieczenia).
  15. Po upieczeniu, pozwól gęsi odpocząć przed podaniem.
  16. Przy podawaniu:
  17. Wykorzystaj tłuszcz do smalcu, a jabłka nadziewane pieczonej gęsi mogą być podane jako dodatek.
  18. Smacznego!
Jak upiec gęś w kawałkach

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Jak upiec gęś w kawałkach, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up