Hawajskie ciasto z ananasem i kokosową bezą

Hawajskie ciasto z ananasem i kokosową bezą to lekka i pyszna deserowa propozycja, która zachwyci wszystkich wielbicieli tropikalnych smaków. Delikatne ciasto na bazie ananasa, posypane kokosową bezą, to doskonałe połączenie słodyczy i egzotycznych aromatów. Doskonałe na letnie przyjęcia lub jako deser na co dzień.

Składniki

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
  2. Ubijamy 3 białka na sztywno, dodając stopniowo szczyptę soli i pół szklanki cukru.
  3. Dodajemy po jednym 3 żółtka i miksujemy.
  4. Wsypujemy przesianą szklankę mąki pszennej z łyżką proszku do pieczenia.
  5. Dodajemy 4 łyżki oleju i pół łyżki octu winnego, mieszamy.
  6. Przekładamy do foremki i pieczemy.
  7. Beza kokosowa:
  8. Ubijamy 4 białka na sztywno, dodając szczyptę soli i stopniowo 3/4 szklanki cukru.
  9. Dodajemy 200 g wiórków kokosowych, mieszamy.
  10. Przekładamy do foremki i pieczemy.
  11. Krem budyniowy z ananasem:
  12. Odsączamy duży ananas, odkładając sok.
  13. Gotujemy budynie z mleka, cukru, aromatu waniliowego i mąki ziemniaczanej.
  14. Dodajemy pokrojonego ananasa do masy budyniowej.
  15. Składanie ciasta i dekoracja:
  16. Ponczujemy biszkopt rumem z sokiem z cytryny.
  17. Nakładamy krem budyniowy, wyrównujemy.
  18. Układamy bezę kokosową na kremie.
  19. Dekorujemy syropem czekoladowym i złotymi kuleczkami cukrowymi.
  20. Chłodzimy ciasto w lodówce przez noc.
Hawajskie ciasto z ananasem i kokosową bezą

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Hawajskie ciasto z ananasem i kokosową bezą, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up