Hawajskie ciasto z ananasem i kokosową bezą
Hawajskie ciasto z ananasem i kokosową bezą to lekka i pyszna deserowa propozycja, która zachwyci wszystkich wielbicieli tropikalnych smaków. Delikatne ciasto na bazie ananasa, posypane kokosową bezą, to doskonałe połączenie słodyczy i egzotycznych aromatów. Doskonałe na letnie przyjęcia lub jako deser na co dzień.
Składniki
Przygotowanie
- Biszkopt:
- Ubijamy 3 białka na sztywno, dodając stopniowo szczyptę soli i pół szklanki cukru.
- Dodajemy po jednym 3 żółtka i miksujemy.
- Wsypujemy przesianą szklankę mąki pszennej z łyżką proszku do pieczenia.
- Dodajemy 4 łyżki oleju i pół łyżki octu winnego, mieszamy.
- Przekładamy do foremki i pieczemy.
- Beza kokosowa:
- Ubijamy 4 białka na sztywno, dodając szczyptę soli i stopniowo 3/4 szklanki cukru.
- Dodajemy 200 g wiórków kokosowych, mieszamy.
- Przekładamy do foremki i pieczemy.
- Krem budyniowy z ananasem:
- Odsączamy duży ananas, odkładając sok.
- Gotujemy budynie z mleka, cukru, aromatu waniliowego i mąki ziemniaczanej.
- Dodajemy pokrojonego ananasa do masy budyniowej.
- Składanie ciasta i dekoracja:
- Ponczujemy biszkopt rumem z sokiem z cytryny.
- Nakładamy krem budyniowy, wyrównujemy.
- Układamy bezę kokosową na kremie.
- Dekorujemy syropem czekoladowym i złotymi kuleczkami cukrowymi.
- Chłodzimy ciasto w lodówce przez noc.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Hawajskie ciasto z ananasem i kokosową bezą, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również