Gulasz z żołądków gęsich: przepis

Gulasz z żołądków gęsich to tradycyjne danie pełne aromatycznych przypraw i intensywnego smaku. Miękkie żołądki, duszone z warzywami i sosem pomidorowym, stanowią wyjątkową kombinację, która idealnie komponuje się z kaszą czy pieczywem. To danie z pewnością zachwyci miłośników kuchni domowej oraz poszukujących nowych smaków.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zacznij od dokładnego umycia i oczyśczenia żołądków gęsich.
  2. Następnie pokrój żołądki na małe kawałki.
  3. Posól i popieprz kawałki żołądków oraz obtocz je delikatnie w mące.
  4. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki żołądków z każdej strony, aż się zarumienią
  5. Przełóż obsmażone żołądki do rondla i dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek
  6. Dodaj przecier pomidorowy, bulion warzywny, ziele angielskie, liście laurowe i pozostawione do gotowania.
  7. Dus gulasz na małym ogniu około 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
  8. Jeśli gulasz jest zbyt rzadki, można go zagęścić rozpuszczoną mąką z wodą.
  9. Na koniec dopraw gulasz do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru
Gulasz z żołądków gęsich: przepis

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Gulasz z żołądków gęsich: przepis, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up