Gulasz ze szynki z pieczarkami
Gulasz ze szynki z pieczarkami to prosty i smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Soczysta szynka i aromatyczne pieczarki gotują się w gęstym, aromatycznym sosie, który można podać z ulubionym dodatkiem - np. z makaronem lub pieczywem. To sycące danie, które z powodzeniem można przygotować na obiad lub kolację.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej 2 łyżki smalcu (lub oleju) w garnku lub w urządzeniu wielofunkcyjnym z opcją szybkowara.
- Pokrój kilogram łopatki pieprzowej na kostkę, dopraw solą i pieprzem, a następnie podsmaż przez 2 minuty.
- Dodaj paprykę wędzoną, słodką i ostrą, wymieszaj.
- Dodaj pokrojoną w kosteczkę większą cebulę i smaż kolejne 2 minuty.
- Dodaj marchewkę, pół papryki i 200 g pokrojonych pieczarek, gotuj przez kolejne 2 minuty.
- Dodaj 1 pełną łyżeczkę koncentratu pomidorowego, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach, 1 łyżkę sosu sojowego (lub sól), wymieszaj.
- Wlej 0,5 litra gorącej wody lub bulionu, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Zamknij garnek i ustaw gotowanie pod ciśnieniem na 30-35 minut.
- Po upływie czasu wypuść ciśnienie z garnka i zagęść gulasz mieszanką mąki i śmietanki rozrobioną w wodzie.
- Opcjonalnie dopraw do smaku, gotuj razem przez chwilę.
- Podawaj posypany świeżym koperkiem.
- Gulasz jest gotowy do podania
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Gulasz ze szynki z pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również