Gulasz ze szynki z pieczarkami

Gulasz ze szynki z pieczarkami to prosty i smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Soczysta szynka i aromatyczne pieczarki gotują się w gęstym, aromatycznym sosie, który można podać z ulubionym dodatkiem - np. z makaronem lub pieczywem. To sycące danie, które z powodzeniem można przygotować na obiad lub kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej 2 łyżki smalcu (lub oleju) w garnku lub w urządzeniu wielofunkcyjnym z opcją szybkowara.
  2. Pokrój kilogram łopatki pieprzowej na kostkę, dopraw solą i pieprzem, a następnie podsmaż przez 2 minuty.
  3. Dodaj paprykę wędzoną, słodką i ostrą, wymieszaj.
  4. Dodaj pokrojoną w kosteczkę większą cebulę i smaż kolejne 2 minuty.
  5. Dodaj marchewkę, pół papryki i 200 g pokrojonych pieczarek, gotuj przez kolejne 2 minuty.
  6. Dodaj 1 pełną łyżeczkę koncentratu pomidorowego, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach, 1 łyżkę sosu sojowego (lub sól), wymieszaj.
  7. Wlej 0,5 litra gorącej wody lub bulionu, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  8. Zamknij garnek i ustaw gotowanie pod ciśnieniem na 30-35 minut.
  9. Po upływie czasu wypuść ciśnienie z garnka i zagęść gulasz mieszanką mąki i śmietanki rozrobioną w wodzie.
  10. Opcjonalnie dopraw do smaku, gotuj razem przez chwilę.
  11. Podawaj posypany świeżym koperkiem.
  12. Gulasz jest gotowy do podania
Gulasz ze szynki z pieczarkami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Gulasz ze szynki z pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up