Gulasz z sarny wg Magdy Gessler

Gulasz z sarny wg Magdy Gessler to wyjątkowe danie, w którym soczyste kawałki mięsa sarny duszone są z warzywami i przyprawami, nadając mu intensywny smak i aromat. To elegancka propozycja dla miłośników dziczyzny, idealna na specjalne okazje i spotkania z bliskimi.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrojenie mięsa z sarny (udziec, łopatka) w kostkę.
  2. Przygotowanie marynaty na bazie czerwonego, wytrawnego wina z dodatkiem czosnku, goździków i innych przypraw.
  3. Zabejcowanie mięsa poprzez zamarynowanie go w przygotowanej marynacie przez co najmniej 24 godziny.
  4. Odsączenie i przysmażenie mięsa w gorącym oleju.
  5. Dodanie pokrojonej cebuli i przesmażenie razem z mięsem.
  6. Dodanie liścia laurowego, goździków, papryki oraz ewentualnie cukru czy miodu do gulaszu.
  7. Zdeglasowanie patelni winem i marynatą, a następnie duszenie mięsa w przygotowanym sosie z dodatkiem wody przez minimum 1,5 godziny.
  8. Dodanie grzybów do gulaszu 20 minut przed końcem duszenia.
  9. Przygotowanie klusek do gulaszu: ugotowanie lub uparzenie ziemniaków, przeciśnięcie przez praskę, dodanie mąki ziemniaczanej, soli i jajka, wyrabianie ciasta i formowanie klusek.
  10. Gotowanie klusek w osolonej wodzie przez minutę lub półtorej, a następnie podgrzanie na patelni z masłem i pietruszką.
  11. Podanie gulaszu z sarny z kluskami podgrzanymi na masle i natką pietruszki jako dekoracją.
  12. Podane kroki obejmują proces przygotowania gulaszu z sarny zgodnie z przepisem Magdy Gessler z zaprezentowanej transkrypcji.
Gulasz z sarny wg Magdy Gessler

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Gulasz z sarny wg Magdy Gessler, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up