Gruszki w syropie z octem
Gruszki w syropie z octem to prosty i smaczny sposób na przygotowanie owocowej przekąski z lekko kwaśnym posmakiem. Gruszki gotuje się w syropie z octem winnym, cukrem i przyprawami, a następnie podaje jako dodatek do mięs, serów czy sałatek. Dzięki połączeniu słodyczy owocu z delikatną kwaskowatością octu, danie to zachwyca swoim wyjątkowym smakiem i aromatem.
Składniki
Przygotowanie
- Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój je w cienkie plastry.
- W rondlu zagotuj wodę i dodaj cukier, ocet oraz przyprawy (np
- Gotuj syrop przez kilka minut, a następnie dodaj pokrojone gruszki.
- Gotuj gruszki w syropie na małym ogniu, aż zmiękną, ale nie rozpadną się około 10-15 minut.
- Gdy gruszki będą gotowe, odstaw je do ostudzenia w syropie.
- Po wystudzeniu przenieś gruszki wraz z syropem do słoików i przechowuj w lodówce.
- Proszę uzupełnić ewentualne brakujące składniki i kroki.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Gruszki w syropie z octem, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również