Gołąbki z ziemniakami i boczkiem

Gołąbki z ziemniakami i boczkiem to pyszna i sycąca potrawa, która idealnie komponuje się z chłodnymi dniami. Tradycyjnie przygotowywane z kapusty, w tym przepisie kapusta zostaje zastąpiona liśćmi gołąbkowymi nadziewanymi miękkimi ziemniakami i chrupiącym boczkiem. Połączenie tych składników daje wyjątkowy smak i zapach, który rozbudza apetyt i cieszy podniebienie. Smakowity danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. Naciąć kapustę i sparzyć w gorącej wodzie.
  2. Pokroić boczek i cebulę, podsmażyć boczek, odwrócić kapustę, kroczyć cebulę.
  3. Zetrzeć ziemniaki na tarce, odcedzić nadmiar wody.
  4. Dodać przestudzoną cebulę, boczek bez tłuszczu, trochę podsmażonego boczku, mąkę, jajka, przyprawy do ziemniaków.
  5. Układać farsz w liściach kapusty i zawijać jak tradycyjne gołąbki.
  6. Układać gołąbki w naczyniu żaroodpornym, dodać odrobinę wody i tłuszczyku z boczku.
  7. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez około 1 godzinę i 20 minut.
  8. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrycie, podsmażyć cebulkę w resztkach tłuszczu z boczku.
  9. Podsmażoną cebulkę i boczek posypać gołąbki.
  10. Gotowe gołąbki podawać ciepłe.
Gołąbki z ziemniakami i boczkiem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Gołąbki z ziemniakami i boczkiem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up