Galareta wieprzowa według Magdy Gessler
Galareta wieprzowa według Magdy Gessler to tradycyjne danie, które przypomina smaki z dzieciństwa. Składniki takie jak mięso wieprzowe, warzywa, przyprawy i galaretka tworzą aromatyczną galaretę, która doskonale komponuje się z pieczywem i musztardą. Przepis ten pochodzi od znanej polskiej kucharki i jest doskonałym pomysłem na obiad lub kolację w gronie rodziny czy przyjaciół.
Składniki
Przygotowanie
- W pierwszej kolejności przygotuj wszystkie składniki:
- mięso wieprzowe (najlepiej golonka),
- warzywa (marchew, pietruszka, por),
- przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz),
- żelatynę.
- Następnie umyj warzywa i pokrój je na większe kawałki.
- Mięso umyj, zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu.
- Dodaj warzywa i przyprawy do mięsa, aby nadać wywarowi odpowiedni smak.
- Gotuj mięso z warzywami aż będzie miękkie.
- Następnie wyjmij mięso z wywaru, odcedź go i odstaw do wystygnięcia.
- Dodaj do wywaru żelatynę i dobrze wymieszaj, aby się rozpuściła.
- Odstaw wywar z żelatyną do ostygnięcia.
- W międzyczasie mięso ostudziło się, możesz je obrać z kości i pokroić na kawałki.
- Następnie ułóż kawałki mięsa w foremce do galaretki.
- Gdy wywar z żelatyną ostygnie, wlej go powoli do foremki z mięsem.
- Postaw galaretkę do lodówki i poczekaj, aż całkowicie się zastygnie (najlepiej kilka godzin lub na noc).
- Po tym czasie wyjmij galaretkę z foremki, pokrój ją na kawałki i podawaj
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Galareta wieprzowa według Magdy Gessler, możesz odwiedzić kategorię Zupy.
Dodaj komentarz
Zalecamy również