Filet z kurczaka w zalewie pomidorowo octowej

Filet z kurczaka w zalewie pomidorowo octowej to aromatyczne danie, które zachwyca swoją wyjątkową kombinacją smaków. Soczysty filet z kurczaka marynowany w mieszance pomidorów, octu i przypraw sprawia, że potrawa jest zarówno świeża, jak i pikantna. Doskonale komponuje się z dodatkiem ryżu lub sałatki, tworząc lekki i pełnowartościowy posiłek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić dwie pojedyncze piersi z kurczaka na pół, a następnie grubszą połowę kroić wzdłuż.
  2. Rozbić kawałki kurczaka tłuczkiem, posypać solą i pieprzem z obu stron.
  3. Panierować kawałki kurczaka: jajko, bułka, jajko, bułka.
  4. Smażyć kotlety z kurczaka na rozgrzanym tłuszczu z obu stron aż do uzyskania złotego koloru.
  5. Przygotować sos pomidorowy: pokroić cebulę i podsmażyć na patelni, dodać posiekany czosnek, pomidory krojone i passatę pomidorową z ziołami.
  6. Doprawić sos mieszanką przypraw (sól, pieprz, cukier)
  7. Wylać połowę sosu do naczynia żaroodpornego, ułożyć na nim usmażone kotlety, a następnie wylać resztę sosu na wierzch.
  8. Posypać startym żółtym serem.
  9. Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 25 minut.
  10. Wyjąć naczynie z piekarnika, wyłożyć na talerze i polać sosem pomidorowym.
  11. Podawać i delektować się pysznym filetem z kurczaka w zalewie pomidorowo-octowej
Filet z kurczaka w zalewie pomidorowo octowej

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Filet z kurczaka w zalewie pomidorowo octowej, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up