Filet z kurczaka pod pierzynką z warzyw

Filet z kurczaka pod pierzynką z warzyw to pyszne i zdrowe danie, które można przygotować w szybki sposób. Miękkie i soczyste filety z kurczaka są podsmażane, a następnie obłożone kolorową warzywną pierzynką z papryki, cukinii, pomidora i cebuli. Całość jest pieczona w piekarniku, co sprawia, że warzywa zachowują swoją chrupkość i aromat. Danie to doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację dla każdego, kto ceni smak i zdrowe odżywianie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrój ziemniaki w kostkę niezbyt małą.
  2. Wrzuć ziemniaki na osoloną wrzącą wodę i gotuj przez 10 minut.
  3. Pokrój filety z kurczaka w kostkę i przypraw solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym, ostrą czerwoną papryką (można użyć słodkiej papryki), oliwą i innymi przyprawami.
  4. Pokrój jedną czerwoną paprykę w kawałki i kilka plasterków cebuli.
  5. Wyjmij ziemniaki z wody cedzakiem i odsącz je, następnie przełóż do miski i przypraw koperkiem, czarnym pieprzem i solą.
  6. Na dno kieszonek lub papilotów włóż ziemniaki, czerwoną paprykę, cebulę i kawałki kurczaka
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  8. Umieść papiloty w piekarniku i piecz przez około pół godziny (monitoruj).
  9. Przed włożeniem do piekarnika, dodaj kawałek rozmarynu na każdy papilot.
  10. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i podawaj gorące.
  11. z ulubionym sosem
Filet z kurczaka pod pierzynką z warzyw

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Filet z kurczaka pod pierzynką z warzyw, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up