Filet z kurczaka po hawajsku
Filet z kurczaka po hawajsku to aromatyczne danie, w którym soczysty filet z kurczaka jest przyprawiany słodko-pikantnym sosem hawajskim. Delikatność mięsa świetnie komponuje się z egzotycznymi smakami ananasa, miodu i przypraw. Danie to idealnie nadaje się na letnie grillowanie lub jako szybki i pyszny obiad.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotowanie panierki:
- Dokładnie wymieszać i odłożyć na bok.
- Przygotowanie filetów z kurczaka:
- Umyte i osuszone filety przekroić wzdłuż na dwie części.
- Pokrojone plastry kurczaka rozbić na cienkie plastry.
- Posypać przygotowaną panierką z obu stron i delikatnie wcierać ją w mięso.
- Układać filety w naczyniu do zapiekania.
- Dodanie składników na plastry filetów:
- Przekroić plastry ananasa na pół lub ćwiartki i ułożyć na filetach z kurczaka.
- Starty ser żółty posypać na ananasie.
- Por pokroić najpierw w paski, a następnie drobno posiekać.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Przygotowanie sosu:
- Dokładnie wymieszać.
- Wyłożenie sosu na filety z kurczaka i pieczenie:
- Wyłożyć przygotowany sos na kotlety z kurczaka.
- Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec 30-40 minut (grzanie góra-dół).
- Po upieczeniu posypać pozostałym serem i jeszcze na 5 minut wstawić do gorącego piekarnika.
- Podanie:
- Można podawać je np
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Filet z kurczaka po hawajsku, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również