Filet z kurczaka po hawajsku

Filet z kurczaka po hawajsku to aromatyczne danie, w którym soczysty filet z kurczaka jest przyprawiany słodko-pikantnym sosem hawajskim. Delikatność mięsa świetnie komponuje się z egzotycznymi smakami ananasa, miodu i przypraw. Danie to idealnie nadaje się na letnie grillowanie lub jako szybki i pyszny obiad.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie panierki:
  2. Dokładnie wymieszać i odłożyć na bok.
  3. Przygotowanie filetów z kurczaka:
  4. Umyte i osuszone filety przekroić wzdłuż na dwie części.
  5. Pokrojone plastry kurczaka rozbić na cienkie plastry.
  6. Posypać przygotowaną panierką z obu stron i delikatnie wcierać ją w mięso.
  7. Układać filety w naczyniu do zapiekania.
  8. Dodanie składników na plastry filetów:
  9. Przekroić plastry ananasa na pół lub ćwiartki i ułożyć na filetach z kurczaka.
  10. Starty ser żółty posypać na ananasie.
  11. Por pokroić najpierw w paski, a następnie drobno posiekać.
  12. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  13. Przygotowanie sosu:
  14. Dokładnie wymieszać.
  15. Wyłożenie sosu na filety z kurczaka i pieczenie:
  16. Wyłożyć przygotowany sos na kotlety z kurczaka.
  17. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec 30-40 minut (grzanie góra-dół).
  18. Po upieczeniu posypać pozostałym serem i jeszcze na 5 minut wstawić do gorącego piekarnika.
  19. Podanie:
  20. Można podawać je np
Filet z kurczaka po hawajsku

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Filet z kurczaka po hawajsku, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up