Dżem dyniowo-pomarańczowy

Dżem dyniowo-pomarańczowy to smaczna i nietypowa propozycja na tradycyjny dżem. Połączenie dyni z pomarańczą nadaje mu delikatnego słodko-kwaśnego smaku, idealnego do kanapek, naleśników czy deserów. Przygotowanie go jest proste i szybkie, a efekt zachwycający. Idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru dyni w sezonie jesienno-zimowym.

Składniki

Przygotowanie

  1. Odkrój dynię hokaido, usuń wnętrze i nasiona, pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Dodaj do dyni pokrojone jabłka, sok z wyciśnięty z 4 pomarańczy i soku z jednej cytryny.
  3. Gotuj dynię pod przykryciem przez około 30 minut, aż będzie miękka i delikatnie się rozpadała.
  4. Po upływie 30 minut wyłącz gaz, zmiksuj dynię na gładką masę.
  5. Dodaj 350 g cukru i opcjonalnie pół łyżeczki cynamonu, podgrzewaj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.
  6. Przełóż gorący dżem do słoików
  7. Obracaj słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia, a następnie przechowuj w chłodnym miejscu.
Dżem dyniowo-pomarańczowy

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Dżem dyniowo-pomarańczowy, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up