Dżem dyniowo-pomarańczowy
Dżem dyniowo-pomarańczowy to smaczna i nietypowa propozycja na tradycyjny dżem. Połączenie dyni z pomarańczą nadaje mu delikatnego słodko-kwaśnego smaku, idealnego do kanapek, naleśników czy deserów. Przygotowanie go jest proste i szybkie, a efekt zachwycający. Idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru dyni w sezonie jesienno-zimowym.
Składniki
Przygotowanie
- Odkrój dynię hokaido, usuń wnętrze i nasiona, pokrój na mniejsze kawałki.
- Dodaj do dyni pokrojone jabłka, sok z wyciśnięty z 4 pomarańczy i soku z jednej cytryny.
- Gotuj dynię pod przykryciem przez około 30 minut, aż będzie miękka i delikatnie się rozpadała.
- Po upływie 30 minut wyłącz gaz, zmiksuj dynię na gładką masę.
- Dodaj 350 g cukru i opcjonalnie pół łyżeczki cynamonu, podgrzewaj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.
- Przełóż gorący dżem do słoików
- Obracaj słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia, a następnie przechowuj w chłodnym miejscu.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Dżem dyniowo-pomarańczowy, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również