Duszony udziec z indyka z warzywami

Duszony udziec z indyka z warzywami to aromatyczne danie, które zachwyca delikatnym mięsem i bogatym smakiem warzyw. Idealne na obiad dla całej rodziny, proste w przygotowaniu i pełne zdrowych składników. Ten przepis doskonale sprawdzi się na niedzielny obiad lub specjalną okazję.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotować marynatę: w miseczce wymieszać wodę, miód, oliwę, sól, majeranek, pieprz i czosnek granulowany.
  2. Naciąć skórkę na udźcu, aby marynata mogła dotrzeć do mięsa.
  3. W naczyniu żaroodpornym ułożyć całe ząbki czosnku, a następnie natrzeć udziec marynatą z obu stron.
  4. Odstawić udziec do lodówki na 12 godzin.
  5. Po upływie czasu, rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  6. Włożyć udziec do piekarnika, przykryć naczynie i piec przez około 1 godzinę i 50 minut.
  7. Po tym czasie zdjąć przykrycie i piec jeszcze około 10 minut z górnym grzałką, aby skóra się zarumieniła.
  8. Po upieczeniu udziec powinien mieć chrupiącą skórkę i soczyste mięso.
  9. Podawać udziec z indyka z surówką z czerwonej kapusty.
  10. Gotowe! Smacznego!
Duszony udziec z indyka z warzywami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Duszony udziec z indyka z warzywami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up