Drożdżówki z serem i truskawkami - pyszna i aromatyczna kombinacja smaków

Drożdżówki z serem i truskawkami to doskonała kombinacja słodyczy i świeżości. Miękkie, puszyste ciasto skrywa w sobie serowe nadzienie i soczyste kawałki truskawek, tworząc niezwykle aromatyczny i apetyczny wypiek. Te pyszne drożdżówki z pewnością zachwycą wszystkich miłośników słodkości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozczyn:
  2. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, nakryte ściereczką.
  3. Ciasto:
  4. W misce robota umieścić 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej (około 630 g), 3/4 szklanki cukru (około 150 g), 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 jajka plus 1 żółtko, wyrośnięte drożdże i 3/4 szklanki ciepłego mleka.
  5. Wyrabiać ciasto, a gdy składniki się połączą, dodać roztopione i lekko ciepłe masło (50 g).
  6. Ciasto będzie lekko lejące, można podsypać je delikatnie mąką, wyrabiać i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
  7. Nadzienie:
  8. W misce wymieszać 250 g twarogu chudego z jednym żółtkiem, 2-3 łyżkami cukru pudru, odrobiną cukru waniliowego.
  9. Rozgnieść twaróg widelcem.
  10. Pokroić pół kilograma truskawek na drobne kawałki.
  11. Formowanie drożdżówek:
  12. Podzielić ciasto na 4 części.
  13. Każdą część rozwałkować na prostokąt, podzielić na pół wzdłuż.
  14. Smarować każdą część twarożkiem, układać truskawki, zlepić na pół brzegami i zawinąć w ślimaka.
  15. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  16. Odstawić na kolejne 20 minut, przykryte ściereczką.
  17. Pieczenie:
  18. Roztrzepać jedno jajko i posmarować nim bułeczki.
  19. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut (jeśli bułeczki się za mocno rumienią, przykryć papierem do pieczenia).
  20. Można też piec każdą bułeczkę osobno na blaszce, wtedy czas pieczenia skrócony do 25-30 minut.
  21. Lukier:
  22. W miseczce zmieszać 5 łyżek cukru pudru, sok z połowy cytryny i trochę zimnej wody.
  23. Mieszać, aż uzyska się odpowiednią konsystencję.
  24. Polewać lukrem wystudzone drożdżówki.
Drożdżówki z serem i truskawkami - pyszna i aromatyczna kombinacja smaków

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Drożdżówki z serem i truskawkami - pyszna i aromatyczna kombinacja smaków, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up