Drożdżówka z rabarbarem i truskawkami
Drożdżówka z rabarbarem i truskawkami to idealna kombinacja kwaśnego i słodkiego smaku. Delikatne ciasto drożdżowe wypełnione świeżymi owocami daje niesamowicie aromatyczne i soczyste połączenie. Idealna propozycja na letnie popołudnie przy filiżance herbaty.
Składniki
Przygotowanie
- Rozkruszyć 25 g świeżych drożdży do miski i zasypać 1 łyżką cukru
- Przesiać 4 szklanki mąki pszennej do dużej miski, dodać 1/2 szklanki ciepłego mleka
- Dodać rozpuszczone i przestudzone 120 g masła, kontynuować wyrabianie ciasta przez kolejne 5-10 minut
- Po wyrośnięciu ciasta przekładamy je do wyłożonej papierem blachy o wymiarach 24 x 35 cm
- Wykonać kruszonkę: wymieszać 2/3 szklanki mąki, 1/4 szklanki cukru, opakowanie cukru wanilinowego i 50 g miękkiego masła, aż powstaną grudki.
- Posypać ciasto przygotowaną kruszonką i odstawić na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
- W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180°C i wstawić ciasto na drugi poziom od dołu
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do wystudzenia
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Drożdżówka z rabarbarem i truskawkami, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również