Drożdżówka z rabarbarem i truskawkami

Drożdżówka z rabarbarem i truskawkami to idealna kombinacja kwaśnego i słodkiego smaku. Delikatne ciasto drożdżowe wypełnione świeżymi owocami daje niesamowicie aromatyczne i soczyste połączenie. Idealna propozycja na letnie popołudnie przy filiżance herbaty.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozkruszyć 25 g świeżych drożdży do miski i zasypać 1 łyżką cukru
  2. Przesiać 4 szklanki mąki pszennej do dużej miski, dodać 1/2 szklanki ciepłego mleka
  3. Dodać rozpuszczone i przestudzone 120 g masła, kontynuować wyrabianie ciasta przez kolejne 5-10 minut
  4. Po wyrośnięciu ciasta przekładamy je do wyłożonej papierem blachy o wymiarach 24 x 35 cm
  5. Wykonać kruszonkę: wymieszać 2/3 szklanki mąki, 1/4 szklanki cukru, opakowanie cukru wanilinowego i 50 g miękkiego masła, aż powstaną grudki.
  6. Posypać ciasto przygotowaną kruszonką i odstawić na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
  7. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180°C i wstawić ciasto na drugi poziom od dołu
  8. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do wystudzenia
Drożdżówka z rabarbarem i truskawkami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Drożdżówka z rabarbarem i truskawkami, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up